Happy Sailor kwartaalmagazine voor alle watersporters

Henk de Velde :

"Ik zat 44 uur vastgebonden aan het roer!"

Lees meer in Happy Sailor Magazine editie: vaarseizoen 2014
Kings of the North, 2024
Happy Sailor kwartaalmagazine voor de watersport
Kennen wij dit: Kanopolo.....?!
Kennen wij dit: Kanopolo.....?!
Kennen wij dit: Kanopolo.....?!
Kennen wij dit: Kanopolo.....?!
Kennen wij dit: Kanopolo.....?!
Kennen wij dit: Kanopolo.....?!

Kennen wij dit: Kanopolo.....?!

Dinsdag 23 april 2013

Kijk dat is nou het mooie van Watersporten in het algemeen, via Twitter kom je ineens iets tegen waar wij in het verleden ooit wel eens iets van gezien hebben maar nooit verder over hebben nagedacht: Kanopolo. Ja het staat er echt: KANOPOLO (mooi woord wanneer je bij Scrabble veel O's op je plankje hebt staan).

 

Polo met een Kano = Kanopolo!

 

Heb jij er ooit van gehoord? Zoals net al aangeven wij eerlijk gezegd ook nauwelijks! Maar wist jij dat Nederland al jaren tot de toonaangevende landen behoort op het gebied van deze watersport? Wij ook niet! Kanopolo dus.

 

Eigenlijk is het heel eenvoudig. Je hebt 2 teams met ieder 5 spelers die een wedstrijd tegen elkaar spelen van 2 x 10 minuten. Wie de bal het meeste in het kleine doel van de tegenstander gooit wint de wedstrijd. Simpel zat.... nou ja: het doel hangt wel 2 meter boven het water dus enige vaardigheid is gewenst. De kano's zijn kleine wedstrijdkano's en daardoor superwendbaar. In 1994 werden voor het eerst officiële wereldkampioenschappen Kanopolo georganiseerd die gewonnen werden door Australië (versloegen in de finale de onvermijdelijke Duitsers - die dus ook in deze sport wederom uitblinken..... wat is dat toch met Duitsers en sport?). Maar daar waar het ons met voetbal niet lukt van de Duitsers te winnen is het wel gelukt met Kanopolo: Nederland is de huidige Wereldkampioen.... hoe cool is dat?!?!??

 

Grappige aan deze sport is dat het een combinatie is van diverse andere sporten. Zo vaar je met een kano, speel je polo, heeft het linkjes met handbal, omdat je hoog moet gooien ook wel iets met basketbal en ga zo maar door. Zou er ook iets van een destructionderby inzitten waarbij je elkaars kano tot zinken moet brengen??!? Wijzelf hebben het nog nooit gezien maar gaan zeker een keer kijken. Laat dat kijken nou mooi uitkomen! Want..... op 8 tm. 16 juni worden er in Assen de westrijden om de Europese Kanopolo Cup gespeeld. Een soort van Championsleague maar dan voor Kanopoloërs en zonder Hooligans (dat laatste vermoeden we althans). Op deze dagen zijn er diverse clinic's en wordt de kickoff gegeven voor het Nederlands kampioenschap.

 

Meer weten over het Euro Canoepolo Event 2013 kijk dan op www.watersportverbond.nl/kanopolo en kom in juni naar Assen om 'onze' Nederlandse Kanopolo deelnemers aan te moedigen, wie weet winnen we iets (das een mooier cadeau voor Willem Alexander en Maximaaltje dan het veelbesproken Koningslied, toch?!).

 

 

 

foto's met dank aan het Watersportverbond