Happy Sailor kwartaalmagazine voor alle watersporters

Henk de Velde :

"Ik zat 44 uur vastgebonden aan het roer!"

Lees meer in Happy Sailor Magazine editie: vaarseizoen 2014
Kings of the North, 2024
Happy Sailor kwartaalmagazine voor de watersport
Verkopen? Verhuren? Verschroten?

Verkopen? Verhuren? Verschroten?

Vrijdag 26 april 2013

Niet echt een gezellige kop zo vlak voor het weekend. Helaas zitten veel collega watersporters met dit vraagstuk opgescheept. Door het huidige economische klimaat zijn de prijzen voor gebruikte schepen nu eenmaal niet je van het. Gelukkig is er absoluut verbetering zichtbaar! Experts stellen dat de botenmarkt nog zeker 1 jaar nodig heeft om echt te herstellen. Prima wanneer je een jaar de tijd hebt, minder prima wanneer je jezelf andere doelen hebt gesteld.

 

Wat te doen?

 

Veel watersporters worstelen met het vraagstuk of ze hun boot nou wel of niet moeten verkopen tegen een lager tarief?! Feitelijk gezien maakt het natuurlijk geen reet uit, immers de boot die je terugkoopt is door de crisis ook goedkoper geworden en als je GEEN boot wilt terugkopen maakt het al helemaal geen ene ruk meer uit.... geld pakken en klaar. Lastiger wordt het wanneer je in je enthousiamse/onnozelheid (mag beide) veel geld voor je boot hebt geleend. Je MOET dan voor een goed bedrag je schip verkopen wil je niet met een restschuld blijven zitten. De oplossing is vaak simpel: lekker laten liggen en wachten op betere tijden. Maar wat als je geen tijd meer hebt? De torenhoge aflossingen nekken je en de bank staat al bijna voor de deur om eens gezellig wat in beslag te nemen....... Je moet er maar niet aan denken!

 

Dan is verhuren wellicht een optie. Maak dan NIET de fout die veel particulieren maken door het jacht zelf te gaan verhuren. Jachtverhuur is een vak apart. Je hebt te maken met tal van voorwaarden waar je praktisch en juridisch gezien met je schip aan dient te voldoen. Wie is er bijvoorbeeld aansprakelijk wanneer er schade wordt gevaren? Wie draait er voor de kosten op wanneer een dwaze huurder besluit van je fraaie zeiljacht een SLOEP te maken door onder een heel laag bruggetje door te varen...... Nachtmerries! Je kunt je hebt beste aansluiten bij een bedrijf dat de verhuur voor je regelt. Je bent dan wel wat huurpenningen kwijt maar beter iets minder geld dan helemaal geen geld of nog erger: geen geld en geen boot.

 

Doe zaken met PROFESSIONALS!

 

Wanneer je gaat verhuren doe je dit met professionals. Hetzelfde geldt wanneer je toch besluit je boot nu aan te bieden. Veel Jachtmakelaars weten precies wie er in hun netwerk naar welk schip zoekt..... Je bij een dergelijke club aansluiten kan dus wel degelijk leiden tot een verkoop, zelfs in slechte tijden. Let wel: de botenmarkt mag dan wel minder zijn.... er worden nog steeds RETEVEEL boten verkocht! Je moet alleen even wat slimmer zoeken naar een koper.... En dat kunnen die Jachtmakelaars als de beste: verkopen die gasten nix, dan verdienen ze nix, verdienen ze nix dan staat ook bij hun de bank door de ramen heen te gluren wat ze allemaal mee kunnen nemen.

 

Tot slot VERSCHROTEN. Dat wil niemand maar............ een onverkoopbaar schip kost alleen maar geld. Oud ijzer is duur, motoren zijn duur, masten zijn gewild. Het klinkt gruwelijk, en wij als botenliefhebbers zouden het zelf ook niet kunnen, echter soms is het inschakelen van een sloper die dan het schip in onderdelen verkoopt best nog wel een redelijke oplossing. Jij bent er vanaf en i.p.v. geld te blijven storten ontvang je weer eens wat.

 

De moraal van dit verhaal: wanhoop niet wanneer het lijkt dat niemand je boot hebben wil. Neem contact op met professionals en spreek goed door wat jouw grenzen en wensen zijn. Raak vooral niet in paniek en ga ZEKER NIET te laag met je prijs zitten. Op ieder potje past een dekseltje en voor iedere boot is er een schipper!

 

Besluit je toch je boot bijvoorbeeld zelf te verkopen, in Happy Sailor nummer 1 lees je hoe je er van af komt. Neem daarom een abonnement zodat jij zeker weet dat hij bij jou op de mat ploft: http://www.happysailor.nl/abonneren/