Happy Sailor kwartaalmagazine voor alle watersporters

Henk de Velde :

"Ik zat 44 uur vastgebonden aan het roer!"

Lees meer in Happy Sailor Magazine editie: vaarseizoen 2014
Kings of the North, 2024
Happy Sailor kwartaalmagazine voor de watersport
Sloep overvaren op prinses Margrietkanaal.
Sloep overvaren op prinses Margrietkanaal.

Sloep overvaren op prinses Margrietkanaal.

Vrijdag 10 mei 2013

Op hemelvaartsdag is op het Prinses Margrietkanaal bij Spannenburg vlakbij Lemmer een sloep overvaren door een vrachtschip. Het onfortuinlijke schip werd midscheeps omver gevaren waardoor alle 14 inzittenden te water raakten. Twee gewonden werden naar het ziekenhuis in Leeuwarden gebracht en één vrouw van 81 jaar werd met spoed per traumahelicopter naar het UMCG gevlogen waar zij later die dag overleed. De sloep is ter plaatste gezonken.

 

Met twee gehuurde sloepen

 

De Duitse familie die de sloep bemanden was met 27 man in Nederland ter familiegelegenheid en verbleef in een nabij gelegen recreatieboerderij in Teroele. Men wou op Hemelvaartsdag een boottochtje maken en huurde daarvoor twee Langweerder sloepen in (ook weer in buurt) Idskenhuizen. Rond het middaguur ging het mis.

 

Motorpech

 

Een van de sloepen kreeg motorpech en raakte daardoor stuurloos. Rondom en op het water was het druk in verband met het mooie weer en ondanks de tweede sloep (waar die ook moge zijn) werd het een drama. Een ongeladen vrachtschip kwam vanuit richting Sneek aangevaren. Deze schepen steken hoog zonder lading, varen snel, hebben een lange tot geen remweg en vrachtschepen hebben soms wel een gebied van 250 meter voor de boeg wat ze niet kunnen zien. De kleine sloep zal dus in de dode hoek van het schip hebben gezeten. Zie je de schipper op het vrachtschip niet? Dan hij jou ook niet! De kapitein merkte dat hij iets raakte en zette de motor meteen stop. Rondom zijn boot zag hij mensen.

 

Omstanders en hulpdiensten waren snel ter plaatse. De drenkelingen werden uit het water gehaald. Duikers waren nog even bezig de gezonken sloep te vinden. Via een dreg is de sloep uiteindelijk gevonden en in de avond geborgen. Het scheepvaartverkeer werd ook korte tijd stilgelegd en halverwege de middag weer vrijgegeven. De stuurman van het vrachtschip mocht vrij snel doorvaren naar de sluis bij Lemmer waar deze verder heeft meegewerkt aan het politieonderzoek.

 

 

Foto's : Alex Zwart