Happy Sailor kwartaalmagazine voor alle watersporters

Henk de Velde :

"Ik zat 44 uur vastgebonden aan het roer!"

Lees meer in Happy Sailor Magazine editie: vaarseizoen 2014
Kings of the North, 2024
Happy Sailor kwartaalmagazine voor de watersport
Alweer boot overvaren op prinses Margietkanaal

Alweer boot overvaren op prinses Margietkanaal

Woensdag 26 juni 2013

Eerder berichtte Happy Sailor al dat er een sloep was overvaren op het prinses Margrietkanaal. Dit was te wijten aan motorpech en een tragische verloop van omstandigheden. Deze keer is een valkvlet aan de beurt. Dit tragische ongeval gebeurde dinsdag 25 juni op klaarlichte dag in Grou. Beide opvarenden zijn in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht.

 

Onkunde

 

Een echtpaar uit Limburg dat de wereld aan prachtig vaarwater voor zich had in Friesland kon hun geluk niet op. Het was zelfs mooi weer maar vreemd genoeg zag een ander plezierjacht dat het echtpaar bij de pont naar het eilandje De Burd nogal midden op het water aan het varen was. Het is al nagenoeg onmogelijk voor een vrachtschip een plezierjacht te ontwijken, laat staan een 110 meter lang vrachtschip. Een tweede vrachtschip dat achter het eerste voer heeft het ongeluk ook meegekregen. Een ander plezierjacht heeft nog getracht met wuiven het bootje te waarschuwen maar het mocht niet baten. Na luid getoeter van het eerste vrachtschip zagen beide vrachtschepen een jacht ondersteboven tevoorschijn komen. 

 

Door snel handelen van het tweede vrachtschip kon het bootje middels takels en touwen hoog gehouden worden. Één van de opvarenden was even bij kennis en kon uit het jacht kruipen. De tweede opvarende is later door de hulpdiensten via een raam uit de boot gehaald. De toestand van beide opvarenden van 64 en 67 jaar uit het Limburgse Lottum is stabiel doch kritiek. Hulpdiensten waren nog wel een tijd bezig uit te sluiten dat er niet nog meer opvarenden waren. Het echtpaar was niet aanspreekbaar. Via familie is men te weten gekomen dat er niet meer opvarenden waren. Het echtpaar werd na re-animeren naar het ziekenhuis gebracht. De boot is later geborgen.

 

Onnodig

 

Het is regel dat alle pleziervaarders aan de zijdes van het kanaal blijven en zeker niet midden op het water gaan bivakkeren. De beroepsvaart is groot, snel en niet wendbaar. Ze gaan niet en ze kunnen niet om jouw plezierbootje heen. Deze behoorlijke aanvaring was volledig onnodig en dat is heel spijtig. Zo wordt het prinses Margrietkanaal nog het gevaarlijkste vaarwater van Nederland. 

 

Hopelijk kan het echtpaar het navertellen.

 

UPDATE :

Helaas is de vrouw dinsdag overleden en de man vrijdag. 

 

Foto : Wouter Abrahamse