Happy Sailor kwartaalmagazine voor alle watersporters

Henk de Velde :

"Ik zat 44 uur vastgebonden aan het roer!"

Lees meer in Happy Sailor Magazine editie: vaarseizoen 2014
Kings of the North, 2024
Happy Sailor kwartaalmagazine voor de watersport
STEMMINGMAKERIJ!

STEMMINGMAKERIJ!

Dinsdag 13 augustus 2013

Helaas was het gisteren weer goed raak op onze wateren in Nederland. Een motorjacht met 2 opvarenden werd overvaren door een vrachtschip met als zeer trieste balans: 2 doden. Het echtpaar dat op de motorboot voer had geen schijn van kans, en al helemaal niet meer toen hun overvaren kruiser onder het vrachtschip vast bleef zitten. Heel erg triest, alle gedachten gaan nu eerst uit naar de nabestaanden en natuurlijk de schipper van het vrachtschip, die moet zich rot zijn geschrokken.

 

Nou niet meteen weer roepen om Vaarbewijs dit en Vaarbewijs dat!

 

Jammer genoeg wordt een dergelijk ongeluk direct weer door de Vaarbewijslobby aangegrepen om ons allemaal aan het Vaarbewijs te krijgen. Dit trieste ongeval wordt 'dankbaar' ingezet voor pure STEMMINGMAKERIJ. We worden bestookt met berichten dat het aantal ongevallen op het water de afgelopen jaren is verdubbeld. En dat er steeds meer doden vallen met als trieste uitschieter het huide vaarseizoen met alweer 5 dodelijke slachtoffers.

 

Begrijp mij niet verkeerd: iedere dode is er een te veel. Watersport = HOBBY en daar moet je niet aan overlijden! PUNT! De realiteit is echter wel dat er steeds meer boten op het water verschijnen. Meer boten betekent een verhoogde kans op ongevallen. Daarbij komt dat Nederland in rap tempo vergrijst en de watersport al helemaal. Net als in de auto is het daarom verstandig iets van een test in het leven te roepen bij watersporters boven een bepaalde leeftijd. Zo'n test zorgt er net als bij de auto voor dat iedereen die nog prima functioneert lekker door mag varen..... de blinde, doofstomme en volledig gedementeerde medemens wordt van boord gehaald. Nix mis mee. Nu is het in het leven roepen van een dergelijke test niet makkelijk: wie moet dit uitvoeren en vanaf welke leeftijd etc. etc. Lastig, snappen we best.

 

Oudere watersporters roepen bij confrontatie met een leeftijdstest direct: 'Ja maar wij hebben ervaring, dit integenstelling tot de jeugd'. True! Daarom is het ook onwenselijk dat kinderen van 8 jaar oud zelfstandig met een motorboot (in welke vorm dan ook) het water op gaan. Je mag pas scooter rijden wanneer je 16 bent..... Waarom dit niet invoeren voor het varen met een motorvaartuig? Kleine kinderen moeten sowieso niet onbegeleid zelfstandig in een boot varen, gezond verstand noemen we dat..... Helaas is dat bij veel ouders ver te zoeken getuige het feit dat nog steeds in Nederland op bewaakte stranden kinderen onbewaakt kunnen verdrinken..... Shame on you mom and dad!

 

GEZOND VERSTAND is natuurlijk het beste bewijs dat je kunt VAREN!

 

Maar goed: alle regels en plannen ten spijt, zonder gezond verstand blijf je simpelweg nergens. Een zinnige watersporter geeft de ander voorrang wanneer dit een aanvaring voorkomt. Een zinnige watersporter geeft de beroepsvaart de ruimte, in alle gevallen! Een zinnige watersporter zit niet stomdronken aan het roer! Een zinnige watersporter kijkt vooruit en wacht niet met reageren als het al te laat is! En.... een zinnige watersporter zorgt ervoor dat zijn boot op orde is, doe je toch ook met je auto! Het is helaas niet te vermijden dat er tussen al die honderduizenden zinnige watersporters een paar idioten zitten. Die mafkezen heb je op de weg ook...... Het is zaak de mafkees uit zijn bootje te halen en niet de zinnige watersporter op te zadelen met allemaal regels en vaarbewijzen waar hij/zij toch niets aan heeft.

 

Daarom roept Happy Sailor op tot een campagne in de media om alle watersporters ZINNIG te krijgen. Wees gewoon een ZINNIGE WATERSPORTER en we kunnen lekker met z'n allen blijven genieten van onze prachtige watersporthobby!

 

 

 

Door:

 

André Miedema

Uitgever Happy Sailor Magazine