Happy Sailor kwartaalmagazine voor alle watersporters

Henk de Velde :

"Ik zat 44 uur vastgebonden aan het roer!"

Lees meer in Happy Sailor Magazine editie: vaarseizoen 2014
Kings of the North, 2024
Happy Sailor kwartaalmagazine voor de watersport
HELP...... de Nekker zit in de mast!

HELP...... de Nekker zit in de mast!

Donderdag 9 januari 2014

Oh welk een onheil, een Nekker in de mast. Het schip is verdoemd, de bemanning is verdoemd, onheil zal de opvarenden treffen..... De mannen aan boord worden kaal en de vrouwen aan boord krijgen een baard, de scheepshond vliegt spontaan in de fik(kie) en het gekoelde bier aan boord verliest de bubbeltjes en veranderd in Engels bier BAH!

 

Met de Nekker moet je niet spotten!

 

Goed, we hebben hem inmiddels een aantal malen genoemd: de Nekker! Wat een Nekker is? Een Nekker is een onheilsbrenger voor schepen. Dit eeuwenoude (bij)geloof in kwade geesten die het op zeevarenden hadden voorzien duikt het eerst op ergens rond de 16de eeuw. Naar goed gebruik werd destijds een overleden zeeman met zijn bezittingen overboord gezet zodat het lichaam op zee rust vond. Waren er nu graaiers aan boord die bijvoorbeeld geld van de zeeman achterover drukten dan vond de geest geen rust en kwam deze terug om wraak te nemen op het schip en haar bemanning. Later werden daar nog andere geestverschijningen aan toegevoegd en de onheilsgeest was geboren. Officieel was de naam voor de kwade geest Nikker maar dat was natuurlijk politiek zo incorrect dat we er keurig Nekker van hebben gemaakt.

 

De Nekker heeft tal van wandaden op zijn naam staan, zo heeft hij drenkelingen de diepte in gesleurd, werden kinderen die langs de waterkant speelden lafhartig het water in getrokken en nog meer van dit soort rotstreken. Grappig is dat de Nekker  in eerste instantie als iets goeds werd gezien, een geest die leuke trucjes en kunstjes deed..... een soort van Hans Kazan en acrobaat Adriaan in één (en dan zonder die misselijke irritante rotclown). Dat vrolijke beeld veranderde door de jaren heen tot de Nekker uit dit bericht: de onheilsbrenger voor zeelieden en schepen.

 

Hoe herken je de Nekker?

 

De meest voorkomende Nekker verschijning is de zwarte kraai in de top van de mast. Daar hebben motorboot vaarders dus een voordeel: die hebben slechts een klein mastje waar de Nekker doorgaans aan voorbij gaat. Nee dan de zeilers: hun hoge masten vormen bij uitstek een perfecte hangplek om eens lekker onheil te brengen..... Daarbij schijten die Nekkers ook nog eens je hele dek onder, over onheil gesproken! Gelukkig is de Nekker eenvoudig te verjagen met een hemelboender. Jawel een hemelboender. Wat dit nu weer is? Een hemelboender is niets meer dan een tros bijeengeknoopte takken die bovenin de mast wordt gehangen. De takkenbos verhindert dat de kraai.... De Nekker dus, kan landen in de mast waardoor het onheil niet gebracht kan worden. Leuk detail is dat in het Suske en Wiske verhaal: 'De Bonkige Baarden', het verhaal van de Nekker uitvoerig aan bod komt.

 

Dus............. hou je mast in de gaten en voorkom dat de Nekker onheil brengt over jouw schip en daarmee over jou!

 

Binnenkort vind je op Happy Sailor meer sage's en spooky verhalen!

 

 

 

 

foto Happy Sailor mag gedeeld worden onder bronvermelding