Happy Sailor kwartaalmagazine voor alle watersporters

Henk de Velde :

"Ik zat 44 uur vastgebonden aan het roer!"

Lees meer in Happy Sailor Magazine editie: vaarseizoen 2014
Kings of the North, 2024
Happy Sailor kwartaalmagazine voor de watersport
Klopt dit Castaway verhaal wel?

Klopt dit Castaway verhaal wel?

Maandag 3 februari 2014

Recent heeft er in bijna alle kranten het verhaal gestaan van een Mexicaanse Castaway/Schipbreukeling die na 13 maanden op zee levend aanspoelde op de Marshall Islands. Een prachtig verhaal als uit een jongensboek..... maar klopt het verhaal wel. Er zijn een aantal zaken die toch echt grote vraagtekens oproepen bij hetgeen de Mexicaanse man heeft verklaard.

 

Een echt verhaal of...... een jokkebrok?!

 

Eerst maar eens de feiten zoals die gepresenteerd worden in de internationale media erbij halen. De man is naar eigen zeggen op 12 december 2012 samen met een partner vanuit Mexico vertrokken voor een haaien vistrip naar El Salvador. Op 30 januari 2014 wordt hij gevonden op de Marshall eilanden, een slordige 12.500 kilometer vanaf Mexico gemeten. Concreet heeft hij dus 13 maanden op zee rondgezworven. De vissersboot van de Mexicaan, een 24 voet lange polyester motorboot, heeft motorpech gekregen en is vervolgens door de stroming verder meegevoerd de Indische Oceaan op om dus een dik jaar later op een rif te lopen op de Marshall eilanden alwaar 2 lokale inwoners de Mexicaan hebben gevonden.

 

Tot zover de logische feiten. Maar............. er is iets mis met het verhaal van de Mexicaan. Het begint met het feit dat hij in eerste instantie verklaarde dat zijn naam Jose Ivan was om dit later om te zetten naar Jose Salvador Albarengo. Dat is vreemd, stel jij heet Jan Wandelaar en iemand vraagt je naar je naam.... dan zeg je toch dat je Jan Wandelaar heet en niet Jack Danielsman ofzo.... vreemd. Nog vreemder wordt het wanneer we foto's van Jose (dat zal zijn echte voornaam wel wezen) bekijken.... Hij ziet er uit als een soort van verwilderde gezellige dikke Kerstman. Na 13 maanden op zee zonder eten en drinken zou je toch verwachten dat je er niet zo gevuld uitziet, zeg maar mager...... Nu kan het zo zijn dat zijn lichaam door de slechte omstandigheden wat opgezwollen is...... Kan: maar als je flink aan het vasten bent dan kom je doorgaans niet aan, laat staan dat je volkomen door vocht bent opgezwollen op een dieet van af en toe wat water enzo.

 

Naar eigen zeggen heeft Jose overleefd door vis, schildpad en vogels te eten en regenwater en schildpaddenbloed te drinken. Kijk dat kan op zich wel wanneer je visgerei aan boord hebt, logisch wanneer je op een vissersboot zit..... Maar nu komt het: de mensen die Jose gevonden hebben verklaarden dat ze GEEN visgerei aan boord hebben gevonden....Geen visgerei op een visserboot, das gek! Hoe vang je dan ooit iets?!?!? Ze gingen toch haaien vissen.... wat is er met hun gear gebeurd? Wat ook vreemd is: Jose heeft verklaard met zijn partner te zijn uitgevaren en dat deze op zee is overleden..... hij was er wat vaag over. Dat is toch maf! Stel je bent met je maatje vissen en hij komt te overlijden.... dan zou je normaal gesproken toch tot in detail kunnen vertellen wat er gebeurd is met hem. Niet Jose, die blijft wazig hierover.

 

Nog iets: niemand, echt NIEMAND heeft in Mexico navraag gedaan naar Jose, zijn boot en de zogenaamd verdwenen opvarende.... Dat is toch raar! Het wordt nog maffer aangezien Jose verklaarde te gaan vissen in opdracht van ene Willie. Deze Willie zou dan toch de autoriteiten hebben ingelicht. Nope! Niemand miste Jose en zijn boot.

 

Tja wat moet je hier nou mee? De mensen op de Marshall eilanden die zich over Jose hebben ontfermd hebben wel verklaard dat Jose ziek en verzwakt was en dat zijn boot eruit zag zoals dat verwacht mocht worden van een schip dat meer dan 1 jaar stuurloos heeft rondgedobberd op de Indische Oceaan. In ieder geval is het lastig communiceren met Jose aangezien hij alleen Spaans spreekt en laat nou niemand op de Marshall eilanden Spaans kunnen. Uiteindelijk hebben ze er een tolk bijgehaald die het enigzins opmerkelijke verhaal van de Mexicaanse schipbreukeling kon optekenen.

 

Jokkebrok of heldhaftige doorzetter?!

 

Zeg jij het maar...... Wij bij Happy Sailor hebben zo onze bedenkingen. Natuurlijk kan de man geheugenverlies ofzo hebben waardoor niet alles even correct overkomt..... Maar wat deed hij op een vissersboot zonder visuitrusting? Hoe ving hij de vissen dan? Oké er is een dode schildpad aan boord van zijn boot aangetroffen maar goed...... Waar is zijn vriend? Niemand weet iets van deze man? Was die er wel? En als die er niet was waarom zou Jose er dan over liegen..... Is er niet iets duisters gebeurd in hun paniek? Een vechtpartij, een ongeluk, een vooropgezet plan om iemand uit de weg te ruimen? Er zijn vreemdere verhalen verzonnen om een moord te verdoezelen...... Dat Jose van ver is gekomen is duidelijk, dat hij heeft geleden eveneens, dus dat er iets van een held in hem zit zou ook best kunnen. Wij weten het niet maar kunnen niet anders doen dan de feiten en vraagtekens bij deze bij jullie mede watersporters neer te leggen.

 

Het blijft een vreemd verhaal!

 

Heb jij een mening of aanvullingen op hetgeen wij hier hebben geschreven, mail ze naar info@happysailor.nl zodat er een zo compleet mogelijk beeld ontstaat bij dit vreemde verhaal!

 

 

 

 

foto: Een van de Marshall eilanden met Jose (Ivan of Salvador Albarengo) zoals deze gevonden is mag gedeeld worden onder bronvermelding