Happy Sailor kwartaalmagazine voor alle watersporters

Henk de Velde :

"Ik zat 44 uur vastgebonden aan het roer!"

Lees meer in Happy Sailor Magazine editie: vaarseizoen 2014
Kings of the North, 2024
Happy Sailor kwartaalmagazine voor de watersport
Het vaargebied: Wielkopolska (Polen)!
Het vaargebied: Wielkopolska (Polen)!
Het vaargebied: Wielkopolska (Polen)!
Het vaargebied: Wielkopolska (Polen)!
Het vaargebied: Wielkopolska (Polen)!
Het vaargebied: Wielkopolska (Polen)!
Het vaargebied: Wielkopolska (Polen)!
Het vaargebied: Wielkopolska (Polen)!

Het vaargebied: Wielkopolska (Polen)!

Maandag 17 februari 2014

Wij weten bijna zeker dat jij, wanneer er gesproken wordt over mooie vaargebieden, niet per direct Polen als vaarland naar voren zult brengen. Logisch: we hadden er zelf eigenlijk ook totaal niet bij stilgestaan. Maar wat blijkt? Naast de Oostzee heeft Polen een prachtige watersportprovincie die nog helemaal ontdekt kan worden: Wielkopolska!

 

Varen in Polen..... dat had je 10 jaar terug niet durven denken!

 

Polen is een land in ontwikkeling. Sinds de toetreding bij de EU een jaar of wat geleden is Polen enorm aan het veranderen geslagen. Een hogere welvaart heeft de Polen bewuster gemaakt van de omgeving waarin ze wonen en wat er allemaal mogelijk is aldaar. Zo hebben de Polen massaal het watersporten ontdekt. Kijk eerder wisten ze al wel wat over de watersportbranche.... als bouwers van troepboten die hier in het Westen voor dumpprijzen op de markt kwamen.... Een bekend gezegde uit die tijd is dat Poolse boten al last van Osmose in de folder hebben..... Die tijd ligt achter ons. Polen is een zelfbewust land geworden waar kwaliteit van product en leven inmiddels zijn intrede heeft gedaan.

 

Een bekend Pools watersportgebied is natuurlijk de Oostzee kust met een aantal havensteden als Gdynia en Gdansk. Minder bekend.... of eigenlijk gewoon ONBEKEND is de provincie Wielkopolska dat in het noordwesten van Polen ligt. Wielkopolska herbergt een aantal rivieren, als de 369 kilometer lange Warta rivier, die middels kanalen op elkaar aangesloten zijn met daarnaast lekker veel meertjes die ook aangesloten zijn op de waterwegen aldaar. De grootste rivier in de regio is de 808 kilometer lange Odra die door heel Wielkopolska stroomt en de slagader is van alle vaarwegen. Wat hierdoor is ontstaan is een enorm uitgestrekt gebied dat met kano's, kajakken en kleine motorboten als sloepen, perfect te bevaren is. Op de meren kun je uiteraard ook motoren en roeien en daarnaast zeilen. Wielkopolska is in Polen de watersportprovincie to be!

 

Wielkopolska timmert flink aan de weg om watersporters uit heel Europa te overtuigen om vooral langs te komen. Happy Sailor Magazine heeft op de meest recente editie van Boot Holland te Leeuwarden (ook al zo'n watersport icoon) kennis gemaakt met Wielkopolska en kan niet anders concluderen dat we toch echt maar eens richting Polen moeten.

 

Het landschap oogt liefelijk, niet al te heuvelachtig met veel bossen, landerijen en waterwegen en weggetjes. Voor de kanoliefhebbers onder ons bijna een Walhalla! Van vaartje tot vaartje kom je diverse beeldschone dorpjes en steden tegen die dan weer een schat aan prachtige gebouwen herbergen. Deze streek staat ook bekend ok haar fenomenale landhuizen en kastelen. In het verleden is hier door de landheren flink wat afgevochten en dat zie terug in de architectuur: veel versterkte burchten, torens, wallen en wat al niet meer. Mooi om te zien in ieder geval. Een bezoek aan de hoofdstad Poznan is ook een aanrader. Deze stad met ongeveer 600.000 inwoners heeft een fraai centrum met winkelstraten zoals we die hier ook wel kennen met dezelfde winkelketens en hamburgerrestaurants.... eigenlijk jammer, maar goed: Polen lusten ook een Big Mac!

 

Modern Polen!

 

Het huidige Polen en daarmee ook Wielkopolska is flink met haar tijd meegegaan. Wie gaat varen op een van de vaartjes of meren aldaar kan heel makkelijk op de Smartphone alle vaarroutes downloaden. Het Touristenbureau (zeg maar de lokale VVV) heeft een APP ontwikkeld waarmee je niet alleen vaarkaarten kunt bekijken maar ook bezienswaardigheden in de regio en nog veel meer. Ze gaan zelfs zo ver dat de vaartijden per route aangegeven staan compleet met lekkere restaurantjes enzo om ook de innerlijke mens niet te vergeten.

 

Kortom: we hebben er weer een nieuwe vaarbestemming bij. Wat je nou NIET moet doen is je weekendkruiser volpakken met allerlei troep en losgooien om de tocht te aanvaarden. Wielkopolska is meer een regio om te verkennen met de kano of om daar een bootje te huren.... Door de afstand van hier naar daar is er op eigen kiel heenvaren binnendoor niet aan te bevelen. Gewoon zo'n Poolse Osmose sloep huren en lekker de vaartjes en de streek verkennen. Kost nog steeds niet veel daar dus wie doet je wat?!?!? Wie weet tot ziens op de vaarwateren van Wielkopolska..... wie zal het zeggen??!?!?

 

Foto 01 Kanovaren op de rivier Warta.

Foto 02 Een van de vele landhuizen.

Foto 03 De hoofdstad van Wielkopolska Poznan.

Foto 04 Peddelen door de fraaie natuur!

Foto 05 Zeilen kan op een van de vele meren.

Foto 06 Maak ook een tochtje met de lokale stoomtrein maatschappij!

Foto 07 Nog zo'n schitterend landhuis!

Foto 08 Hier ligt Wielkopolka dus..... wist je vast niet!

 

Meer info over deze mooie provincie vind je op www.wielkopolska.travel (is ook in het Nederlands)

 

 

 

foto's met dank aan Wielkopolska Travel