Happy Sailor kwartaalmagazine voor alle watersporters

Henk de Velde :

"Ik zat 44 uur vastgebonden aan het roer!"

Lees meer in Happy Sailor Magazine editie: vaarseizoen 2014
Kings of the North, 2024
Happy Sailor kwartaalmagazine voor de watersport
Opa ramt de kade!

Opa ramt de kade!

Dinsdag 8 april 2014

Opa ramt de kade, doet hij wel vaker. Niet met opzet ofzo.... Opa ziet het allemaal niet meer zo helder en daarom schat hij afstanden wat verkeerd in. Gelukkig voor de mensen om Opa heen heeft Opa een opblaaskano. Kan niet veel kwaad en daarom slaat niemand acht op Opa wanneer hij weer eens iets aanvaart met zijn opblaaskano. Auto rijden, dat mag Opa niet meer. Dat is verstandig aangezien Opa's auto geen opblaasbare was maar een echte van blik en ijzer enzo.......

 

Pas maar op dat Opa jou niet AAN en vooral OVERVAART!

 

Waarom begin ik over Opa? Dat komt door een recente ontwikkeling die Opa niets kan schelen maar mij wel.... en ik heb zo'n idee dat dit jou ook best zal interesseren. Wat is er loos? Zoals je weet is het verplicht voor mensen ouder dan 70 jaar om zich iedere 5 jaar te laten keuren om het vaarbewijs te mogen behouden. Recent echter heeft onze 'WIJZE' regering besloten op advies van graaimiep Minister Schulz (van Infrastructuur en Milieu) deze keuringsplicht af te schaffen. Schulz op haar beurt volgde het advies van de vaarbewijzenclub Vamex op die stelde dat de steeds vitaler wordende varende senioren best zonder zo'n verplichte keuring kunnen. Volgens Vamex (Organisatie voor Vaarbewijs en Marifoon examens) neemt de veiligheid op het water niet significant af (niet significant betekent: dus wel een beetje!). Daarbij scheelt het een boel papierwerk......... das ook al zo raar: Vamex staat meestal vooraan te roeptoeteren als het gaat om een algemene invoering van het vaarbewijs, dat levert pas een boel extra papieren rompslomp op..... maar daar hoor je ze dan weer niet over.

 

Ik snap het niet! Afgelopen vaarseizoen waren de Nederlandse vaarwateren volgens de media een soort van Killing Fields. Nog nooit vielen er in 1 seizoen zoveel doden in de watersport. Onderzoek toont aan dat in een groot aantal van de gevallen de betrokken schippers ouder waren dan 70 jaar. Nu heeft Opa nog een opblaaskano maar...... hij heeft jaren geleden wel zijn vaarbewijs gehaald en is nu van plan een 16 meter lange stalen kruiser aan te schaffen.... Het peddelen wordt hem wat te zwaar dus iets meer comfort is gewenst. Opa is stekenblind en daarbij ook tamelijk dement aan het worden. Wie weerhoudt hem er van met die 25.000 kilo zware boot het water op te gaan? Naar mij luistert die eigenwijze gek niet!

 

Snappen jullie het probleem? Het is geweldig dat we als mensheid steeds ouder worden. Het is prachtig dat we lang vitaal blijven en daardoor veel langer door kunnen gaan met ons eigen actieve leven. SUPER! Dit heeft wel een duidelijke keerzijde. Het valt NIET te ontkennen dat je reactievermogen naarmate je ouder wordt afneemt.... dit is een vaststaand feit. Iemand boven de 70 reageert grosso modo langzamer dan iemand van 50, 100% de waarheid. Is het dan zo erg om iemand boven de 70 één keer in de 5 jaar te keuren..... 1 x in de 5 jaar!!!!! Een vitale oudere zal dit geen probleem vinden, hij/zij kan zo bij de huisarts een verklaring ophalen.... Nee het zijn juist de minder vitale brokkenpiloten (brokkenschippers in dit geval) die ageren tegen zo'n keuring. Helaas hebben deze figuren vaak veel invloed in het openbaar bestuur waardoor ze deze BELACHELIJKE AFSCHAFFING er toch doorheen hebben gekregen. Begrijp mij overigens niet verkeerd: ik gun iedereen zijn/haar bootje.... en de vitale 70plusser al helemaal. Die heeft zijn/haar leven hard gewerkt om nu een bootje te kunnen varen. PRACHTIG! Maar we moeten wel realistisch blijven, met de leeftijd komen de gebreken.... en om iemand van 89 op een 16 meter lange snelvarende stalen kruiser nog steeds zonder enige keurig het water op te laten?!?!?!?

 

Opa is in ieder geval blij. Hij gaat morgen kijken bij een prachtschip. Dat hij die boot nooit veilig kan besturen zal hem een zorg zijn, hij vaart al 50 jaar en is oh zo ervaren. Klopt overigens helemaal Opa, U bent heel ervaren en U weet precies wat wel en wat niet mag.... alleen ziet U het minder, U reageert anders en U vergeet soms van alles en nog wat. Ik maak mij zorgen. Stel mijn en jouw kids zitten lekker in hun Optimistje op het water. Niets aan de hand.... tot Opa eraan komt met zijn 16 meter lange kruiser....... Je moet er maar niet aan denken..... Doen we na een vreselijk ongeluk nog steeds wat lacherig over Opa en zijn opblaaskano of vragen we ons dan pas echt af waarom we in vredesnaam de keuringsplicht, voor schippers ouder dan 70 met een vaarbewijs, hebben afgeschaft?!

 

Den Haag interesseert het geen bal. Die geven geen moer om jou en mij of Opa en onze kids. Die zijn alleen bezig met hun volgende 4 jaarstermijn en hun geliefde bodemloze put die Europa heet.... Wat het erg maakt is dat zo'n Vamex dit adviseert, van hen verwacht je toch meer inzicht.... Echt je kunt niet met droge ogen beweren dat dit een wijs besluit is. Dus Opa, veel plezier op Uw nieuwe boot... geef even door wanneer U het water op gaat dan blijf ik veilig aan wal.

 

 

Door:

 

 

André Miedema

Uitgever Happy Sailor Magazine