Happy Sailor kwartaalmagazine voor alle watersporters

Henk de Velde :

"Ik zat 44 uur vastgebonden aan het roer!"

Lees meer in Happy Sailor Magazine editie: vaarseizoen 2014
Kings of the North, 2024
Happy Sailor kwartaalmagazine voor de watersport
Het vaargebied: Amsterdam!
Het vaargebied: Amsterdam!
Het vaargebied: Amsterdam!
Het vaargebied: Amsterdam!
Het vaargebied: Amsterdam!
Het vaargebied: Amsterdam!
Het vaargebied: Amsterdam!
Het vaargebied: Amsterdam!
Het vaargebied: Amsterdam!
Het vaargebied: Amsterdam!
Het vaargebied: Amsterdam!
Het vaargebied: Amsterdam!
Het vaargebied: Amsterdam!
Het vaargebied: Amsterdam!

Het vaargebied: Amsterdam!

Woensdag 14 mei 2014

Voor het vaargebied in dit item gaan we naar een van de meest bezongen steden van Nederland: Amsterdam. Danny de Munk zong ooit: 'Want Amsterdam is poep op de stoep en haat in de straat, een knokploeg die krakers een huis uit slaat'....... Klopt dit nog wel? Onze hoofdstad oogst namelijk internationaal veel lof om de schitterende architectuur uit de Gouden Eeuw, de diverse musea, de vrijheid.... natuurlijk de wallen en.... de grachten. Het grachtenstelsel met de omliggende vaarwateren is uniek in de wereld. Heeft Danny de Munk anno 2014 gelijk of is de realiteit heel anders?

 

Amsterdam: UNIEK vaargebied dat terecht op de UNESCO werelderfgoed lijst staat!

 

Laten we beginnen te stellen dat Danny de Munk gelijk heeft en ook weer niet. Amsterdam is een wereldstad en die positie brengt met zich mee dat het natuurlijk niet altijd pais en vree is. Krakers zien we nog nauwelijks en hondenpoep vind je overal ter wereld. Waar Danny verder over zong waren gezellige kroegen en meer, ook dat is Amsterdam. Amsterdam: de hoofdstad van Nederland en het decor voor een werkelijk uniek vaargebied in de wereld: de grachten.

 

Als vaargebied biedt Amsterdam zoveel aan haar varensgasten. De grachten kronkelen door de oude binnenstad. De omringende wateren als het IJ, het Noordzee kanaal en de oude havens maken het vaarplaatje helemaal compleet. Waar ergens ter wereld dan in Amsterdam vaar je langs musea, terrasjes, monumentale panden, restaurants en wat al niet meer?!?!?!?!? Amsterdam is one af a kind. Natuurlijk heb je elders in Nederland ook mooie grachten om doorheen te varen maar nooit met de uitgestrektheid van het grachtenstelsel van Amsterdam. Uniek dus en werelderfgoed.

 

Wat kun je verwachten wanneer je Amsterdam als vaargebied selecteert. Eerst maar eens de grachten. Deze doolhof aan waterwegen moet je niet zonder voorbereiding gaan bevaren. Niet alle grachten zijn opengesteld en op veel grachten geldt éénrichtingsverkeer. Een blik op de waterkaart van Amsterdam toont direct aan dat het navigeren best wel ingewikkeld is door alle zij en hoofdgrachten. Een tip is dan ook om een vaarkaart mee te nemen aan boord. De betonning is uitstekend en overal staan borden die het plaatsbepalen heel eenvoudig maken, tenminste als je een referentie kader hebt dat een kaart je biedt. Voor de moderne watersporters onder ons is er een superhandige APP die gemaakt is door Waternet, de instantie die de grachten open en mooi houdt, onderaan dit item staat waar je de APP kan downloaden.

 

Het mooie aan varen in Amsterdam is dat je met je bootje makkelijker overal in het centrum kunt komen dan met de auto, behalve op Koningsdag want dan zitten ook de waterwegen tamelijk verstopt. Hoe cool is het om met je bootje naar een museum te varen als het Rembrandthuis of naar Nemo (het wetenschapsmuseum)?! Nog cooler is om met je boot richting het IJ te gaan en om vandaaruit de oude havens te verkennen. Je ziet daar grote zeeschepen naast oude slepers liggen en nog veel meer nautisch fraai's. Punt van aandacht is natuurlijk wel jouw plek op het water. Realiseer je goed dat jij tussen al die Oceaanstomers maar een onbeduidend poepje bent. Jij hebt GEEN voorrang, nergens! Neem het niet en hou het leuk. Varen doe je verantwoord. Dit geldt ook voor de grachtengordel zelf. Geef de rondvaartboten de ruimte. Die gasten moeten hun geld verdienen met rondvaren, daar waar jij en ik het puur voor de lol doen. Toegegeven: die rondvaartkapiteins zijn vaak net zo onbeschoft als de gemiddelde buschauffeur.... maar ja: wanneer je ze geen reden geeft je de huid vol te schelden dan varen ze heel netjes voorbij. Zij hebben voorrang, geef ze dat dan maar gewoon.

 

Waar je ons inziens absoluut ook heen MOET bij een vaartocht door Amsterdam is Brouwerij 't IJ. Deze brouwerij is gevestigd in een stokoude molen en een bezoek meer dan waard. Ga mee met de rondleiding door de brouwerij om daarna te genieten van de diverse speciaalbieren die daar gebrouwen worden. Met een beetje geluk is het heerlijk weer en dan is het goed toeven op het terras met een biertje van Brouwerij 't IJ (website: www.brouwerijhetij.nl). 

 

Uiteraard zijn de voor de hand liggende Amsterdamse attracties als het Rijksmuseum, het Scheepvaart Museum, Madame Tussaud en de Wallen toplocaties om langs te gaan. Let hier wel op waar je je boot aanmeert. Dit mag lang niet overal dus die kaart en met name de Waternet APP zijn dan verdomd handig. Even over die APP: die biedt naast de vaarroutes etc. ook de brug en sluistijden en geeft aan waar en wanneer er eventuele stremmingen zijn. Wat wel grappig is, wanneer je een profiel aanmaakt voor de APP dan wordt je vaarroute direct in je vaarlog gezet en daarnaast kun je direct zien waar andere bootjes met een profiel varen. Leuk voor als je met vrienden samen op het water af wil spreken. Even de APP downloaden en je ziet direct waar zij zich bevinden. Kijk dat Waternet wordt wel eens afgezeken omdat ze bootjes enzo wegslepen maar...... daar staan veel goede zaken tegenover als het schoonhouden van de grachten, het onderhouden van alles en natuurlijk dan de inmiddels door ons al 325.710 keer vermelde Waternet VaarWater APP.

 

Relaxen op de grachten, hoe Hollands wil je het hebben?

 

Hollandser dan varen in Amsterdam kunnen we het niet voor je maken. De oude geveltjes in combinatie met het multi culti aanbod aan eettentjes. Straatartiesten uit alle hoeken van de aarde en daarnaast een oude platbodem die is omgebouwd tot woonboot. Prachtig toch. Nog 1 ding: niet iedere boot is geschikt voor de grachten. Zeilers hebben er behalve op doortocht via de Staande Mastroute niet veel te zoeken. De meeste bruggen zijn vast en kennen een geringe doorvaarthoogte. Bij twijfel of je boot te hoog is: niet doen. Huur ergens een sloep en je vaart zorgeloos relaxed over de grachten. Zo is varen bedoeld: genieten vanaf het water van al het moois dat de omgeving te bieden heeft.

 

Heb je er al zin in gekregen? Wij wel, wij gaan dit vaarseizoen een sloep ergens huren en de Amsterdamse grachten op. Met... de Waternet Vaarwater APP die je kunt downloaden op www.waternet.nl/grachtensite HAVE FUN IN AMSTERDAM!

 

Foto 01: Genieten van Amsterdam vanaf een sloep.

Foto 02: De typische Amsterdamse rondvaartboot, geef ze de ruimte!

Foto 03: Amsterdamser qua beeld kan niet.

Foto 04: Het Nemo Science Center: meer info op www.e-nemo.nl 

Foto 05: Leuk om te bezoeken: het Woonboot Museum, meer op www.houseboatmuseum.nl 

Foto 06: Echte Amsterdamse gevels.

Foto 07: Het prachtige interieur en schilderijen/etsen in het Rembrandthuis: www.rembrandthuis.nl 

Foto 08: Jawel..... Brouwerij 't IJ, lekker bieren!

Foto 09: Zo gezellig is het op het Amsterdamse water!

Foto 10: De grachtenpanden waar we zo dol op zijn.

Foto 11: Moderne architectuur van het film museum EYE, meer info op www.eyefilm.nl 

Foto 12: Dit is Amsterdam: water, boten, schitterende panden!

Foto 13: Het Scheepvaart Museum Amsterdam: meer info op www.hetscheepvaartmuseum.nl 

Foto 14: Lol op het water!

 

 

 

 

foto's met dank aan Waternet die ons Amsterdam als vaargebied tipte!