Happy Sailor kwartaalmagazine voor alle watersporters

Henk de Velde :

"Ik zat 44 uur vastgebonden aan het roer!"

Lees meer in Happy Sailor Magazine editie: vaarseizoen 2014
Kings of the North, 2024
Happy Sailor kwartaalmagazine voor de watersport
Het vaargebied: Lauwersmeer!
Het vaargebied: Lauwersmeer!
Het vaargebied: Lauwersmeer!
Het vaargebied: Lauwersmeer!
Het vaargebied: Lauwersmeer!
Het vaargebied: Lauwersmeer!
Het vaargebied: Lauwersmeer!
Het vaargebied: Lauwersmeer!
Het vaargebied: Lauwersmeer!
Het vaargebied: Lauwersmeer!
Het vaargebied: Lauwersmeer!
Het vaargebied: Lauwersmeer!
Het vaargebied: Lauwersmeer!
Het vaargebied: Lauwersmeer!
Het vaargebied: Lauwersmeer!
Het vaargebied: Lauwersmeer!
Het vaargebied: Lauwersmeer!
Het vaargebied: Lauwersmeer!

Het vaargebied: Lauwersmeer!

Donderdag 22 januari 2015

Nederland kent talloze schitterende gebieden om eens lekker te varen. Velen zijn inmiddels meer dan bekend, we noemen de Biesbosch, het IJsselmeer, de Randmeren, de plassen rondom Amsterdam, het Markermeer en ga zo maar door. Een gebied is nog wat onbekend..... en onbekend maakt vaak onbemind. In dit geval is onbemind meer dan onterecht want het vaargebied van deze keer is het Lauwermeer (het vaargebied van o.a. de Happy Sailor redactie).

 

Het Lauwersmeer op de grens tussen Friesland, Groningen en de Waddenzee!

 

Het Lauwersmeer ligt op de grens tussen Friesland en Groningen, helemaal bovenin de kaart van Nederland. Wist je dat het Lauwersmeer het noordelijkst gelegen zoetwatermeer van Nederland is? Het meer is ontstaan toen eind jaren zestig de voormalige Lauwerszee werd ingedamd. Reden voor de afsluiting van de Lauwerszee was, als zo vaak, het gevaar voor overstromingen die in het verleden geregeld plaats hebben gevonden in de regio. De Waddendijk werd aangelegd tussen het Groningse en Friese deel van de zee inham en de indijking was een feit. Om de vissers uit met name vissersdorp Zoutkamp tegemoet te komen, zij zagen door de indijking hun open verbinding met zee verdwijnen, werd er een nieuwe vissershaven aangelegd compleet met een sluizencomplex en afslag: Lauwersoog. Jaren van vechten tegen het water kwamen zo aan hun eind, dit tot grote opluchting van de inwoners van de diverse dorpen in het gebied.

 

Wat ontstond door de afsluiting is een schitterend en tamelijk uniek vaargebied. Een meer waar je de contouren van een zee arm nog in kunt ontdekken. Overal zie je nog de sporen van de zee. Zo zijn er rondom het meer nog steeds een aantal sluizen werkzaam, vroeger als zeesluis, nu nog voor de recreatie. Doordat het meer, nog geen 50 jaar geleden, zee was vind je er diverse voormalige zandbanken, ondieptes dus. Daar staat het Lauwersmeer ook wel een beetje om bekend, mooi water maar hou je vooral aan de betonning. Een iets te frivole koers leidt vrij snel tot een beschamende vastloper. Nog een overblijfsel van de indijking zijn de diverse eilandjes die her en der in het meer liggen. Prachtige aanlegplaatsen zijn het om toch vooral te genieten van al het moois het Lauwersmeer te bieden heeft.

 

Nationaalpark Het Lauwersmeer: natuur die BRUIST!

 

Waar deze regio in uitblinkt is de schitterende natuur. Het Lauwersmeer is inmiddels een nationaal park, en niet zonder reden. Door de indamming ontstond niet alleen een fraai stukje vaarwater, er ontstond een stukje natuur dat zijn weerga niet kent. Het water kronkelt tot diep in het land en trekt daardoor diverse dieren en planten aan. Een van de indrukwekkendste bewoners is wel de Zeearend die al een aantal jaar nestelt in de omgeving. De uitgezette kuddes Schotse Hooglanders en Koniks Paarden gedijen uitstekend en zijn werkelijk waar overal rondom het meer te vinden. Ook landen er ieder jaar weer duizenden ganzen uit Scandinavië om te overwinteren. De populatie wild is divers, wat te denken van otters, herten, vossen, dassen.... en ga zo maar door. De natuur rondom het meer bruist en FLOREERT!

 

Maar het Lauwersmeer is meer dan alleen natuur. Als gezegd is het een prachtig vaarwater met diverse mogelijkheden. Door de beschutte ligging kun je er perfect met een kano op pad. De ondieptes waar de grote schepen niet kunnen komen bieden voor elke kano enthousiasteling een avontuur. Surfen wordt gedaan aan de noordwest zijde van het meer, pal onder de Waddendijk. Voor sloeptochten biedt het achterland een mooi decor en dito mogelijkheden. Je kunt prima zeilen op het meer en door de Robbengatsluis bij Lauwersoog zit je in no time als zeiler op de Waddenzee. Voor botenmensen is deze regio sowieso een walhalla. Rondom het meer bevinden zich een viertal zeer fraaie en goede jachthavens waar eventuele reparaties/onderhoud aan de boot kan worden uitgevoerd, of waar je gewoon even lekker kunt aanmeren, hapje eten en dan overnachten om 's morgens weer je vaartocht te vervolgen.

 

Pareltjes in het achterland!

 

Het achterland van het Lauwersmeer is minstens zo fraai als het meer zelf. Aan de Groninger kant van het meer heb je het nog steeds zeer levendige vissersdorp Zoutkamp. De Zoutkamper vissers zijn al eeuwenlang een begrip en nog steeds wagen deze mannen hun leven op zee om zo hun dagelijks brood op de plank te krijgen. Het dorp Zoutkamp ademt de sfeer van de strijd tegen de zee. Wanneer je Zoutkamp bezoekt (en dat MOET je) ga dan ook even bij het Visserij Museum kijken. Hier krijg je een pakkend inzicht in het keiharde bestaan van de vissers van vroeger. Iets verder landinwaarts vind je Landgoed Verhildersum. Een typisch landgoed in de Groninger stijl dat bestaat uit een fenomenale Herenhoeve omgeven door een zeer fraai park en diverse bijgebouwen. 

 

Aan de Friese kant van het Lauwersmeer liggen Kollum en Dokkum. Kollum aan de zuidzijde vooral bekend om de kaas en Dokkum om de moord op zendeling Bonifatius. Beide plaatsen ademen de sfeer van een rijk verleden uit toen deze steden nog een open verbinding met zee hadden. Dokkum is door haar ligging eeuwen geleden een Admiraliteitsstad geweest. De noordelijke vloot van de Nederlanden was gestationeerd in Dokkum. De rijke historie van Dokkum tref je overal aan in de stad. Er staan schitterende oude panden en de bolwerken rondom de stad (die als verdediging dienden destijds) zijn nagenoeg nog intact. Dokkum is een parel! De oude binnenstad kent veel goede restaurantjes en zomers is het gezellig druk op de diverse terrasjes. Heel veel leuke winkels maken een bezoek aan Dokkum de moeite waard. Je kunt Dokkum zowel per auto als per boot bezoeken aangezien de stad aan de staande mast route ligt en daardoor per water zeer goed te bereiken is. Dokkum, misschien wel het mooiste stadje van Nederland, ja echt!

 

Er is zoveel te zien in de omgeving van het Lauwersmeer dat we adviseren er vooral een paar dagen voor uit te trekken. Overal om het meer tref je goede mogelijkheden voor een langer verblijf. Zo zijn er 2 Landal parken, diverse campings en tal van vakantiehuisjes te huur. In Zoutkamp kun je overnachten op een sleepboot en Dokkum kent een aantal goede Hotels. Voor de hele regio geldt dat ze nog niet verpest is door het massa toerisme en gelukkig blijft dit ook zo aangezien de diverse gemeenten en de beide provincies goed samenwerken om het gebied zo mooi mogelijk te houden.

 

De WOESTE Wadden!

 

Tot slot staan we even stil bij de noordkant van het meer. Deze wordt gevormd door...... de Waddenzee. Aan de zeedijk ligt het voormalige vissersdorp Moddergat. Hier ervaar je de strijd tegen de zee als geen ander. Ooit werd bijna de gehele vissersvloot van dit dorp tijdens een vliegende storm op zee vernietigd. Een monument en museum herinneren o.a. aan deze zwarte dag in de historie van de regio. Naast Moddergat is Lauwersoog zelf natuurlijk ook het bekijken waard. Hier ligt de Noordelijke vissersvloot trots aan de steigers. Lauwersoog is een bruisende haven waar altijd wel iets te zien is. Ga een visje eten in een van de vele uitstekende visrestaurants, neem de boot naar Schiermonnikoog voor een dagtocht, ga zeevissen op een van de schepen die Lauwersoog als thuishaven hebben of geniet van de zee en de haven. 

 

Het Lauwersmeer, waar het team van Happy Sailor haar thuishaven heeft, is zo de moeite waard. Het water, de natuur, de cultuur, de steden/dorpen, het achterland en natuurlijk de Waddenzee....... Een heerlijke regio om een paar dagen rond te varen of te toeren..... dat laatste kan zelfs in een gehuurde TukTuk.... Wat wil je nog meer?!

 

Foto 01: Indrukwekkende schepen zie je veel op het Lauwersmeer.

Foto 02: Plezierige en ruime jachthavens (maarliefst 4 stuks rondom het meer).

Foto 03: Het achterland biedt veel mooie vaartjes naar o.a. Zoutkamp, Kollum en Dokkum.

Foto 04: De ruimte, de rust, de natuur...... heerlijk toch?!

Foto 05: In Lauwersoog ligt de noordelijke vissersvloot.

Foto 06: Deense vissers bezoeken vaak Lauwersoog, ook de veerboot naar Schiermonnikoog vertrekt vanaf hier.

Foto 07: De Zoutkamperril, de vaart richting Zoutkamp.

Foto 08: Zoutkamp is een juweeltje en is een bruisend vissersdorp.

Foto 09: Zo leefde de vissers vroeger (ingerichte visserswoning in het Visserijmuseum Zoutkamp).

Foto 10: Landgoed Verhildersum aan de Groninger kant van het Lauwersmeer.

Foto 11: Een kudde Konikspaarden.

Foto 12: De Schotse Hooglanders kom je overal tegen rondom het meer.

Foto 13: Landal Esonstad is een prachtig bungalowpark met o.a. mogelijkheden voor kano varen.

Foto 14: De oude vuurtoren in Oostmahorn, de voormalige veerhaven (aan de Friese kant van het Lauwersmeer).

Foto 15: Hier wil jij toch ook wel een paar dagen verblijven (bungalows aan de oude zeedijk te Oostmahorn)?!??!?!

Foto 16: Overblijfsel van een roerig verleden, de oude sluis bij Ezumazijl.

Foto 17: Parel van het Noorden, Dokkum. 

Foto 18: Dokkum is voor veel watersporters een prachtbestemming, en terecht!

 

Even wat leuke toeristische linkjes uit de regio:

- Overnachten op een echte sleeboot in Zoutkamp kun je op www.sleepbootwillemzoutkamp.nl 

- Met een TukTuk de regio verkennen (lachen) www.tuktuklauwersoog.nl

- Zeevissen vanuit Lauwersoog kun je o.a. op www.ms-tender.nl

- Info over het Nationaal Park het Lauwersmeer vind je hier: www.np-lauwersmeer.nl

- Het Visserijmuseum te Zoutkamp www.visserijmuseum.com

- Dokkum viert ieder jaar de Admiraliteitsdagen, echt een bezoek waard: www.admiraliteitsdagen.nl

- Landgoed Verhildersum is ook een bezoek waard: www.verhildersum.nl

- SUPER voor de Kids (en jezelf natuurlijk is dit adventure klimpark: www.waddenfun.nl

- Overnachten doe je hier: http://www.landal.nl/nl-nl/bungalowparken/nederland/groningen/natuurdorp-suyderoogh

- Lekker eten in Zoutkamp doe je bij Restaurant de Oude Sluis: www.deoudesluis.eu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foto's Happy Sailor Magazine mogen gedeeld onder bronvermelding