Happy Sailor kwartaalmagazine voor alle watersporters

Henk de Velde :

"Ik zat 44 uur vastgebonden aan het roer!"

Lees meer in Happy Sailor Magazine editie: vaarseizoen 2014
Kings of the North, 2024
Happy Sailor kwartaalmagazine voor de watersport
Doet Poetin de watersport de das om?

Doet Poetin de watersport de das om?

Donderdag 7 augustus 2014

Het is oorlog in Europa. Jawel, het is weer zover. De 'fijne' door de EU gesteunde overheid in de Oekraïne heeft besloten haar afvallige provincies met geweld terug te veroveren. Het gevolg? Een heuse burgeroorlog met alle trieste zaken die daarbij horen. Het is vreselijk te zien hoe een land (Oekraïne) op mensen schiet die niets anders willen dan hun eigen vrijheid.... èn: dit middels een democratisch referendum min of meer hebben afgedwongen. Jammer voor de vrijheid strevers, de EU erkent nooit democratische processen of referenda en heeft de Oekraïne carte blanche gegeven: knal maar lekker af die burgers, alles in het belang van een GROOT en sterk Europa....... Hoera voor Kiev, weg met Poetin.

 

Poetin heeft meer macht dan wij watersporters zouden willen!

 

Goed, de naam Poetin is inmiddels gevallen. Poetin heeft met zijn ingrijpen op de Krim (ook zo'n provincie van de Oekraïne waar men autonoom wenste te zijn) bloedvergieten voorkomen. Het door de EU gesteunde criminele regime in Kiev wilde het leger uiteraard ook op de bevolking op de Krim afsturen maar zag daar van af toen Poetin dreigde met zijn tanks. Oh Oh Oh wat was Brussel boos. Die stoute Poetin. Niet meer doen hoor Moskou want anders volgen er sancties. Poetin koos eieren voor zijn geld en liet de naar autonomie strevende regio Donetsk een beetje aan haar lot over. Ok, de Russen verkochten wapens aan de rebellen en de EU en Amerika deden hetzelfde voor de regering in Kiev. Poetin aan de ene kant, de EU en Amerika aan de andere kant. Lekker belangrijk voor ons watersporters zul je zeggen......

 

Nou daar hebben wij van Happy Sailor toch een andere mening over. Dit gedoe in de Oekraïne is tamelijk dramatisch voor de watersportsector! Immers: de watersport is een sector die heel gevoelig is voor schommelingen van de economie. Gaat het slechter met de economie dan gaan mensen bezuinigen. Uitgaven aan luxe zaken worden dan als eerste uitgesteld en aangezien een boot nog steeds als luxe wordt bestempeld mag het duidelijk zijn dat wij als watersporters niet zitten te wachten op een neergaande economie. We zijn verdikkeme nagenoeg net min of meer uit de recessie!

 

Maar nee! De EU legt Rusland sancties op. Vinden ze leuk daar in Brussel: de baas spelen! Rusland krijgt straf voor iets dat ze niet hebben gedaan. Rusland gaf geen toestemming een burgeroorlog te beginnen, dat deed de EU. Rusland greep in de Krimcrisis in, met succes, tot grote ergernis van de EU. De EU verbood Rusland van alles en nog wat met als triest gevolg dus die open oorlog in Europa. Oh wat moeten ze blij zijn in Brussel. De 'oude schurk' Rusland is weer terug. Er ligt weer een Oost/West conflict. Heerlijk vinden politici dat. Zo'n conflict kunnen ze immers begrijpen. Een economische recessie is maar lastig, een beetje ruzie maken met Poetin is veel leuker. 

 

Sancties dus. Rusland mag heel veel niet meer in Amerika en Europa. Tja...... dan kun je er natuurlijk op wachten dat de Russen ons ook sancties op gaan leggen. Helaas hebben ze daar in Brussel te weinig rekening mee gehouden, immers: wij verkopen meer aan Rusland dan dat we er kopen, een zogenaamd handelsoverschot. Dat hebben die Russen natuurlijk WEL gezien. Het gevolg? Een land als Nederland verliest aan directe export al gauw 1,5 miljard euro (voornamelijk landbouwproducten in alle soorten en maten). Indirect kan het verlies nog verder oplopen...... 1,5 miljard aan export!

 

Je hoeft geen genie te zijn om te bedenken dat dit NIET GOED is voor de Nederlandse economie. We krabbelen nog maar net overeind van de bankencrisis gevolgd door de economische crisis of dit zit er al weer aan te komen. De Nederlandse economie kan een dergelijk verlies aan export helemaal niet opvangen. Dus...... we glijden zo de recessie weer in!

 

Voor alle watersportbedrijven in Nederland is dit dramatisch. Zijn we net blij dat we nu een prachtseizoen hebben, krijgen we dit. Wij vragen niet om die domme EU en haar waardeloze oorlogjes. Wij zitten niet te wachten op een boze Poetin. NEE! Komt nog bij dat veel rijke Russen hun superjachten in Nederland kopen..... Wat gaat er met die orders gebeuren? Mogen we van dat 'heerlijke' Brussel onze bootjes nog wel aan de Russen verkopen? Doordat Poetin nu terugslaat met sancties zitten wij watersporters straks weer in de shit...... nou 'bedankt' Poetin, 'bedankt' Brussel!

 

Begrijp ons overigens niet verkeerd, Poetin is zeker geen heilige en net zo'n schurk als die Van Rompuy, maar om hem nou als de kwade genius neer te zetten (wat Amerika en de EU nu wel doen) gaat ook veel te ver. Een tijdig ingrijpen van de EU in de Oekraïne had deze burgeroorlog kunnen voorkomen aangezien Kiev afhankelijk is voor geld van Brussel. Maar ja, Brussel was te druk met haar politieke machtsveld uit te breiden met alle gevolgen van dien.

 

De sancties die Rusland ons opleggen gaan ons watersportertjes had treffen. Een nieuwe recessie komt eraan en wij verkopen straks geen boot meer....... Hmmmmm mischien moeten we Poetin uitnodigen voor een middagje op de Amsterdamse grachten of een zeiltocht over het Wad, daar bereiken we waarschijnlijk meer mee dan al dat gezever dat ze in Brussel doen.... Dus Vladimir kom naar Nederland, gaan we even lekker varen en lullen we wat.

 

 

Door:

 

 

André Miedema

Uitgever Happy Sailor Magazine