Happy Sailor kwartaalmagazine voor alle watersporters

Henk de Velde :

"Ik zat 44 uur vastgebonden aan het roer!"

Lees meer in Happy Sailor Magazine editie: vaarseizoen 2014
© Kings of the North, 2024
Happy Sailor kwartaalmagazine voor de watersport
Haven Lauwersoog, mooi hè!
Haven Lauwersoog, mooi hè!
Haven Lauwersoog, mooi hè!
Haven Lauwersoog, mooi hè!
Haven Lauwersoog, mooi hè!
Haven Lauwersoog, mooi hè!
Haven Lauwersoog, mooi hè!
Haven Lauwersoog, mooi hè!
Haven Lauwersoog, mooi hè!
Haven Lauwersoog, mooi hè!
Haven Lauwersoog, mooi hè!
Haven Lauwersoog, mooi hè!

Haven Lauwersoog, mooi hè!

Dinsdag 13 oktober 2015

Havens te kust en te keur in Nederland. Van Europa's grootste haven Rotterdam tot de tig jachthavens die ons land telt en alles daartussenin. Havens hebben iets magisch, het is een plek van komen en gaan en..... als een haven een beetje in bedrijf is bruist het er. Havens zijn leuk, Havens zijn fijn, oh wat is het leuk in een haven te zijn. Alleen in die ene haven ben je net even wat blijer dan in die ander. Haven Lauwersoog is zo'n haven om ultiem happy te wezen.

 

Haven Lauwersoog, een levendige plek voor elke bootjesgek!

 

Inderdaad, de Haven van Lauwersoog is zo'n haven waar iedere bootjes liefhebber wel wat gaat vinden. Op een gewone doordeweekse dag bruist het er van de bedrijvigheid. De vissersvloot vaart af en aan en op de afslag is het een drukste van jewelste. Het mooie aan Haven Lauwersoog is dat ze gewoon nog zoals het hoort commercieel in bedrijf is. Een haven vol viskotters, prachtig toch?! Begrijp ons niet verkeerd, een haven vol plezierjachtjes is ook leuk...... maar wel wat SAAI! Heel soms hoor je vanuit de Gemeente de Marne (waar Haven Lauwersoog onderdeel van is) een volkomen achterlijke wethouder iets roepen dat de visserijhaven geen toekomst meer heeft en dat Lauwersoog maar vooral toeristisch moet worden. Dit soort dwaze figuren worden dan met hun voeten in de blubber gezet, en dan maar wachten op de vloed....

 

Haven Lauwersoog is en blijft een commerciële prachthaven, zoals het hoort!

 

Op een mooie zomerdag zitten de terrasjes van de diverse restaurants steevast vol, kun je lekker ijs eten in een van de mooist gelegen ijssalons van Nederland, kun je een rondvaart maken met een van de vele rondvaartschepen, de boot van Wubbo Ockels (de Ecolution) is te bezichtigen, de reddingsboot 'Gebroeders Luden' ligt voor je klaar, je kunt vanuit de haven gaan zeevissen, diverse excursies doen en ga zo maar door. Het droogdok is in bedrijf, de vissers varen in en uit, de veerboot naar Schiermonnikoog vertrekt en ook de jachthaven biedt een gezellige blik. In de sluis richting Lauwersmeer en verdere binnenwateren is het druk waardoor er altijd wat te lachen is..... niet iedere schipper is even bedreven in het schutten dus hilariteit vanaf de kant...... en ga zo maar door. Hoe mooi is die haven. Die haven in het noorden van ons land, daar waar het land begint en de zee eindigt. Haven Lauwersoog is een juweel om trots op te zijn.

 

Wat ons botenliefhebbers moet steunen is de gedachte dat de vissers die in Lauwersoog liggen weten waarmee ze bezig zijn en ongetwijfeld de komende decennia nog hun prachtige werk kunnen doen. Wel moet de overheid zorg dragen dat de geulen richting haven begaanbaar blijven. Liever even geen Rembrandts van 80 miljoen kopen maar gewoon ouderwets baggeren, daar hebben meer mensen lol van dan die 2 afzichtelijke schilderijen van mensen die niemand kent. Verder is het goed te zien dat er nog ondernemers zijn die durven te investeren in de haven. Zo opent het garnalenbedrijf Telson een nieuwe pellerij die zijn gelijke niet kent en zet NG Shipyards een dikke scheepskraan neer zodat ze nog meer voor de lokale scheepvaart kan betekenen op service en onderhoudsgebied. Helden zijn het die ondernemers daar.

 

Zonder al te euforisch te worden (want dan begin jij je als lezer ook af te vragen welke lijm de auteur gesnoven heeft.... en waar je die kunt kopen....) willen we ook de helden van de KNRM vermelden. Deze gasten hebben uiteraard ook in Haven lauwersoog een Reddingsstation van waaruit ze per jaar tientallen keren bij nacht en ontij uitvaren om jou en mij van onze bootjes af te halen wanneer we weer eens vergeten zijn een filtertje te vervangen.... of erger.

 

Ga vooral eens kijken in Haven Lauwersoog. Maakt niet uit of het mooi of slecht weer is, de restaurants zijn open en serveren uiteraard vers gevangen vis en meer. loop langs de kades en bekijk alle schepen die er liggen. Geniet van de frisse lucht en adem de vislucht in die bij de afslag hangt. Ervaar het nautische leven en geniet.

 

TOT snel in Haven LAUWERSOOG!

 

Hieronder tref je even wat leuke Haven Lauwersoog linkjes:

 

Haven Lauwersoog: www.havenlauwersoog.nl

De site van de Haven Lauwersoog zelf. Hier vind je info over de haven, nieuws en meer.

 

Meer IJS ijssalon: www.meer-ijs.nl

Dit is de ijssalon die de mooiste vestigingsplek van alle ijssalons van Nederland heeft, met uitzicht op het Wad en de Haven Lauwersoog. Ze verkopen hier heerlijk ijs en gergeld zijn er optredens die het ijs eten (en koffie drinken enzo) meer dan aangenaam maken. Je kunt je hier zelfs inschrijven voor een Yoga sessie op de Waddenzee.

 

Reddingsboot 'Gebroeders Luden': www.gebroeders-luden.nl

De Stichting Reddingsboot Gebroeders Luden heeft haar zetel ook in de Haven Lauwersoog. De prachtige reddingsboot kun je bezichtigen en als je donateur wordt ben je meer dan welkom om een keertje mee te varen.

 

De Ecolution: www.wadduurzaam.nl

Sinds dit jaar ligt het duurzame schip van wijlen Wubbo Ockels in de haven van Lauwersoog. Vioor een entreeprijs van slechts € 5,- per volwassene krijg je een complete rondleiding op dit vernieuwende schip. De moeite zeker waard aangezien veel gebruikte technieken op dit schip steeds meer gemeengoed worden binnen de scheepvaart.

 

NG Shipyards: www.ngshipyards.com

Voor onderhoud en reparatie van beroepsmatige zowel als pleziervaartuigen is NG Shipyards het adres. Deze werf bouwt daarnaast snelvarende zeegaande motorjachten in diverse soorten/maten/uitvoering. Dit sympathieke bedrijf toont lef en ondernemerszin door binnenkort in de haven van Lauwersoog een enorm zware scheepskraan te laten bouwen. Echte pioniers met kennis van zaken die niet weglopen voor een ingewikkelde klus, dat is NG Shipyards.

 

Telson BV: www.telson.nl

Lauwersoog is visserij en bij visserij horen garnalen. Telson BV is verwerkt garnalen voor de Europese markt. Heerlijk dagvers op jou en mijn boord. As we speak.... nou ik typ en jij leest.... bouwt Telson een gloednieuw pand in Haven Lauwersoog waarin ze een nieuwe garnalenpelmachine (leg dat maar eens neer bij Scrabble) gaan plaatsen die ervoor gaat zorgen dat de garnalen direct vanaf de afslag hop de machine in kunnen en dan hoppa bij ons op het bord. Wist jij dat het pellen van de garnalen in Marokko gebeurd? Dat hoeft dus straks niet meer.

 

Restaurant het Pierenend: www.pierenend.nl

Hoe noem je een restaurant dat aan het end van de pier ligt..... jawel het Pierenend. Niet heel creatief maar daarom niet minder lekker. Een prima restaurant met misschien wel het mooiste uitzicht van Nederland. Goed eten waarbij de visgerechten er echt uitspringen, logisch ook aangezien de eigenaar vroeger een visserman is geweest.

 

't Ailand, proeflokaal en streekwinkel: www.ailand.nl

Eerlijke producten die op een nog eerlijkere manier worden gevangen en verwerkt eet en koop je bij 't Ailand. Ga hier vooral een keertje eten, echt zoals je hier de streekgerechten als vis, garnalen en wat al niet meer opgediend krijgt is werkelijk waar super. Een sympathieke tent met ook weer een prachtig uitzicht.

 

Restaurant Visser Vis: www.visservis.nl

Prima restaurant waar je voor een eerlijke snelle (vis)hap prima terecht kunt. De kibbeling is ondanks berichten in de media toch echt dik in orde hoor, dus bestel gerust een bakje. Zeg maar dan wij gezegd hebben dat het mag.

 

Broesder Shipyard: www.broesder.nl

De Broesder werf, of wat internationaler Shipyard genoemd, bouwt al sinds jaar en dag stevige stalen schepen met een kottermodel voor de pleziervaart. Sinds kort hebben ze een stoere snelvarende tender aan hun assortiment toegevoegd die de Dutch Wing genaamd is. Een prima werf dat nog een echt familiebedrijf is.

 

Sterkenburg Vis: www.vishandelsterkenburg.nl

Dit visrestaurant is een ware eyecatcher op Haven Lauwersoog. Van verre zie je al het rood/geel/groen/blauw van de opbouw van het restaurant. Op de begane grond zit de viswinkel met een prachtig assortiment en op de eerste etage vind je het modern en gezellig ingerichte restaurant met een prachtig terras en dito uitzicht. Echt een aanrader!

 

Restaurette Schierzicht: www.schierzicht.nl

Direct aan de ingang van de haven (over land dan wel te verstaan) ligt Restaurette Schierzicht. Net als bij de andere restaurants op de haven kun je hier lekker een visje eten of gewoon neerploffen voor een snelle hap. Het is altijd gezellig druk bij Schierzicht en dat is natuurlijk niet voor niets!

 

Scheepswerf Welgelegen: www.scheepswerfwelgelegen.nlWat van deze scheepswerf een BAAS maakt is dat ze een eigen droogdok hebben. Hoe cool is dat? Een drijvende doos die je laat zinken, er dan een schip in laat varen om vervolgens weer al het water eruit te pompen. Ja..... dat is toch echt wel iets dat cooler dan zo'n suffe helling is. Dus als je iets aan de schroef van je boot wil doen, hop het dok in.

 

Scheepvaartwinkel CIV Lauwersoog: www.civ-lauwersoog.nl

Shop till you drop..... ja zelfs dat kan in Haven Lauwersoog. Bij het CIV hebben ze ALLES op scheepvaartgebied, zowel voor ons pleziervaardertjes als voor de grote jongens van de visserij. Van kleding (ook gewoon spul voor thuis) tot vlaggen en van ankerketting tot..... verzin het zelf maar, het CIV heeft het.

 

Zeevissen met de Dageraad: www.dageraad.org

Goed als je in de haven bent wil je natuurlijk ook best wel even zelf een visje vangen. Dat kan wanneer je aanmonstert op de Dageraad voor een zeevis tocht. Mooie boot om te zien en met een superaardige crew.

 

Zeevissen met de MS Tender: www.ms-tender.nl

Wil jij zelf je vis vangen en ben je niet bang voor een tocht die even wat langer kan en mag duren dan is zeevissen met de MS Tender helemaal jouw ding. Aan boord van dit stoere schip waan je jezelf direct een echte zeeman. Hop hengels in het water en genieten maar. De crew van de Tender weet waar de vis zit zodat jouw haakje niet leeg blijft.

 

Zeehondjes kijken: www.beleefwadenwater.nl

Haven Lauwersoog is een Waddenhaven en wat hebben we op de Waddenzee? Zeemeeuwen.... ja die ook, maar wij bedoelen natuurlijk ZEEHONDEN! Hoe leuk is het om deze prachtige dieren in het wild te kunnen bekijken? Dat kan dus met Lauwersoog Water Events. Ze varen met verschillende schepen en iedere keer weer is het een belevenis wanneer de boot in de 'stille stand' gaat omdat er zeehondjes in zicht zijn, dit krijgt zelfs de grootste lulkousen (zoals de auteur van dit stukje) stil. Echt een hele mooie ervaring die je gewoon niet mag missen.

 

De nieuwssite van Haven Lauwersoog: www.haven-lauwersoog.nl

Via deze site blijf je goed op de hoogte van alles dat er plaatsvindt op en rondom Haven Lauwersoog. De site heeft een complete beeldbank met fraai materiaal en nog veel meer, echt een URL om even te onthouden.

 

KNRM Lauwersoog: www.knrm.nl

En natuurlijk de KNRM die ook op Lauwersoog een reddingsstation heeft. Nog geen donateur? Snel ff. doen dan!

 

Zo........ genoeg propaganda over Haven Lauwersoog, ga gewoon lekker zelf kijken.

 

 

 

foto's Happy Sailor Magazine mogen gedeeld onder bronvermelding